Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. На

...
Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. На
Коментари Харесай

Европейският ден на езиците - палитра от събития, посветени на езиковото многообразие

Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. На този ден се празнува езиковото разнообразие на континента, което се характеризира с над 200 европейски езика, 24 публични езика на Европейския съюз и около 60 регионални или малцинствени езика.

Инициатори за провеждането на Европейския ден на езиците са Европейската комисия и Съветът на Европа, който съставлява 800 млн. европейци от 47 страни. Участие в Деня на езиците вземат езикови и културни институти, асоциации, университети и учебни заведения. 

Първият Европейски ден на езиците се е състоял през 2001 г. и от този момент обичайно се отбелязва всяка година.

Националният музея " Земята и хората " през днешния ден отваря щандове на 18 езика, а на 4 октомври в мраморното предверие на Столичната библиотека ще бъде открита пътуваща галерия с издание на " Пинокио " на 36 езика.

Къщата-музей " Димитър Димов " също се включва в самодейността. Милена Катошева, основен организатор в музея, изясни пред " Хоризонт ", че чакат възпитаници от столични учебни заведения да се включат в проведеното четене на романа " Тютюн " на разнообразни езици. 

Още за събитието - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР